Väner Energi
Väner Energi

Meny

Du är här:

Vad är bredband?

Bredband används mest till att surfa på internet. Du kan också använda
bredband till att ringa eller titta på tv. Det finns också andra bredbandstjänster. Du kan få bredband på flera olika sätt. Ett sätt är att få bredband från telefonledningen. Då brukar det kallas ADSL eller kanske VDSL. Du kan också få bredband från ledningarna till kabel-tv eller fibernät. Mobilt bredband kommer genom signaler från radiosändare. Men alltfler internetlösningar via telefonledningar avslutas och läggs ner. Ersättningen är olika mobila lösningar och i flera fall utbyggnad av fasta fibernät. Undrar du hur det går med den fasta telefonin? Då kan du hämta information i länklistan: ”Telefonavveckling”.

Finns det trådlös fiber? Läs mer i länklistan: "Trådlös Fiber?"
Mer information finner du i länklistan under länkarna: ”PTS om Bredbandstekniker” och ”Bredbandsforum” om Bredband. PTS (Post- och telestyrelsen) är en nationell myndighet för frågor om bland annat bredband.

I länklistan finns även en länk till ”Telekområdgivarna”. En opartisk och kostnadsfri konsument-rådgivning om abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Läs om Regeringens nya Bredbandsstrategi via länken till höger.

Din nuvarande bredbandskapacitet kan du mäta genom att i länklistan öppna länken ”Bredbandskollen”.

Mer och mer fibernät

Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät. Detta skall utgöra stamnätet i en gemensam infrastruktur och ge näringsliv och kommuninvånare möjlighet att ansluta till nästa generations bredbandsnät. Nu har VänerEnergi uppdraget att fortsätta nätutbyggnaden i såväl tätorter som på landsbygden. På landsbygden är det dock svårare att få affärsmässighet, vilket gör att utbyggnaden där i regel sker genom fiberföreningar som beviljas statligt stöd genom Länsstyrelsen. Därför har vi särskilda dialoger med dessa fiberföreningar.

I tätortsdelarna arbetar vi i stället genom intresseanmälningar till det öppna stadsnätet – Openbit.

Genom att publicera information om och till fiberföreningar, samt ge tips och råd om kontakter genom olika direktlänkar, vill VänerEnergi underlätta grundförutsättningarna för fortsatt fibernätsutbyggnad.

 

Väner Energis logga

VänerEnergi AB
Box 102
542 21 Mariestad

VänerEnergi AB
Strandvägen 22
542 31 Mariestad

Logga in på Mina sidor