Väner Energi
Väner Energi

Meny

Du är här:

Vad är bredband?

Bredband används mest till att surfa på internet. Du kan också använda bredband till att ringa eller titta på tv. Det finns också andra bredbandstjänster. Du kan få bredband på flera olika sätt. Ett sätt är att få bredband från telefonledningen. Då brukar det kallas ADSL eller kanske VDSL. Men alltfler internetlösningar via telefonledningar avslutas nu efter hand och läggs ner. Du kan också få bredband från ledningarna till kabel-tv eller fibernät. Mobilt bredband kommer genom signaler från radiosändare. Ersättningen är olika mobila lösningar och i flera fall utbyggnad av fasta fibernät. Undrar du hur det går med den fasta telefonin? Då kan du hämta information i länklistan: ”Telefonavveckling”.

Olika alternativa lösningar går att finna på den operatörsneutrala sidan ”Telekomguiden”, som du också hittar i länklistan. Där finns även en länk till ”Telekområdgivarna”. En opartisk och kostnadsfri konsumentrådgivning om abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Finns det trådlös fiber? Läs mer i länklistan: "Trådlös Fiber?". Mer information finner du i länklistan under länkarna: ”PTS om Bredbandstekniker” och ”Bredbandsforum om Bredband". PTS (Post- och telestyrelsen) är en nationell myndighet för frågor om bland annat bredband. Du kan även läsa PTS:s enkla information ”Funderar du på att skaffa bredband?”, som du också hittar i länklistan.

Läs om Regeringens "Nya Bredbandsstrategi" via länken till höger.

Din nuvarande bredbandskapacitet kan du mäta genom att i länklistan öppna länken ”Bredbandskollen”.

Mer och mer fibernät

I Töreboda och Mariestad kommuner pågår utbyggnad av bl.a. fibernät som ett led i att nå de nationella målen om tillgång till tillräckliga och stabila uppkopplingar. Hur det ser ut i kommunerna kan du bl.a. se under fliken ”Nät och Fiberföreningar” i vänstra menyn.

Genom att publicera information om och till fiberföreningar, samt ge tips och råd om kontakter genom olika direktlänkar, vill VänerEnergi underlätta grundförutsättningarna för fortsatt fibernätsutbyggnad

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-01-24

Väner Energis logga

VänerEnergi AB
Box 102
542 21 Mariestad

VänerEnergi AB
Strandvägen 22
542 31 Mariestad

0501-637 00

Logga in på Mina sidor