Väner Energi
Väner Energi

Meny

Information gällande elnät och elhandel

Elmarknaden kan lätt uppfattas som krånglig och dyr. Vad är det egentligen jag betalar för?

Vi reder här ut skillnaden mellan elnät och elhandel samt vad pengarna du betalar går till.

För att du ska kunna få el har du egentligen två olika avtal, ett för elnät och ett för elhandel. Elnätet är ledningarna som transporterar elen hem till dig. Elhandel är elen som fraktas i ledningarna, och som du sedan använder när du tänder lampan eller sätter på teven.

Elnät

Vad gäller elnätet råder monopol och till vilket elnätsföretag du betalar beror på var du bor. Bor du i Mariestad eller Töreboda är det VänerEnergi som äger elnätet. Eftersom du inte kan bestämma själv, kontrolleras vi som elnätsbolag av Energimarknadsinspektionen som säkerställer att de elnätsavgifter som tas ut är skäliga.
Elnätsavgiften består av en fast del baserad på vilken säkringsstorlek din anläggning har och en rörlig del per förbrukad kWh, en så kallad elöverföringsavgift.

Här kan du läsa mer om VänerEnergis elnätsavgifter samt elnätsavgifter och elnätsreglering i allmänhet.öppnas i nytt fönster

Våra aktuella elnätsavgifter för privatpersoner finner du här.öppnas i nytt fönster

Våra aktuella elnätsavgifter för företag finner du här.öppnas i nytt fönster

 

Elhandel

Elhandeln – alltså vem du köper själva elen av, kan du däremot välja helt själv. Gör du inget aktivt val av elhandelsföretag blir du tilldelad ett så kallat anvisat elhandelsföretag. Anvisat elhandelsföretag i VänerEnergis elnätområden är VänerEl. Har du både VänerEnergi och VänerEl får du endast en faktura avseende alla dina elkostnader. Har du däremot valt ett annat elhandelsföretag än det anvisade får du två separata fakturor, en avseende elnät och en avseende elhandel. För att du som kund lättare ska kunna jämföra priser mellan olika elhandlare har varje elhandelsföretag skyldighet att på sin hemsida redovisa Jämförpriser som innehåller samtliga rörliga och fasta avgifter för respektive avtal de erbjuder. Jämförpriset anges för tre olika elförbrukningar; 2.000, 5.000 och 20.000 kWh/år och uttrycks i öre/kWh.

Du kan även använda dig av olika prisjämförelsesajter, exempelvis elpriskollen.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Väljer du VänerEl som ditt elhandelsföretag betalar du alltid en fast månadsavgift på 25 kr inkl. moms oavsett avtalsform, denna avgift är inräknad i Jämförpriserna vi redovisar på vår hemsida.

Våra aktuella elpriser för privatpersoner finner du här.öppnas i nytt fönster

För aktuella elpriser för företag kontakta oss.

Nedan kan du se vad det totala elpriset du som konsument betalar består av. Notera också att Energiskatten enligt Riksdagsbeslut höjs från 29,5 öre/kWh till 32,5 öre/kWh den 1 juli 2017.

 

Slutligen vill vi påminna om att både VänerEnergi och VänerEl till 100% ägs av Mariestad och Töreboda kommuner vilket betyder att:

  • Vi finns på orten
  • Vi skapar arbetstillfällen
  • Vårt överskott går tillbaka till invånarna i Mariestad och Töreboda kommuner

Har du frågor och funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Väner Energis logga

VänerEnergi AB
Box 102
542 21 Mariestad

VänerEnergi AB
Strandvägen 22
542 31 Mariestad

Logga in på Mina sidor